Primăria, dezbaterea publică și planșele secrete

17 ianuarie 2014

Primăria Municipiului București a organizat o dezbatere publică cu privire la proiectul de lângă Ateneul Român, dar planșele cu imaginea clădirii nu există.

secret

Chiar în perioada dintre Crăciun și Anul Nou, Primăria Municipiul București a pus în dezbatere publică pe site-ul propriu o serie de proiecte controversate, mizând probabil pe faptul că acestea vor trece neobservate din cauza vacanței de sărbători. Printre acestea și un proiect mai vechi care prevede construirea unui bloc de patru etaje în imediata apropiere a Ateneului Român. Amintim că în toamna anului 2012 proiectul a mai fost supus dezbaterii publice pe site-ul PMB.

Informațiile au ajuns, însă, în mass media, și la presiunea cetățenilor, a jurnaliștilor și a unor organizații neguvernamentale, PMB a organizat luni, 13 ianuarie, o ședință publică pentru a se consulta cu cetățenii despre blocul care ar urma să fie construit lângă Ateneul Român și restaurantul Cina, într-o zonă protejată. Această zonă cuprinde poate cea mai mare densitate de monumente istorice din România, unele fiind embleme ale Bucureștiului, cunoscute și în străinătate: Ateneul Român, Palatul Regal, Biblioteca Centrală Universitară, dar și fosta clădire a Comitetului Central al Partidului Comunist. Clădirea Cina este, la rândul ei, clasată ca monument istoric, restaurată cu eforturi mari după ce a fost grav deteriorată la Revoluția din 1989.

Deși dezbaterea a fost deschisă publicului larg, reprezentanții PMB nu au prezentat nicio simulare a noii clădiri, cu toate că cei prezenți în sală au solicitat în mai multe rânduri acest lucru. Arhitectul-sef al capitalei, Gheorghe Pătrașcu, l-a împiedicat pe reporterul HotNews.ro să fotografieze planșele afișate în sală ilustrând cum va arata imobilul (nimic altceva decât un bloc de sticlă, ca multe altele apărute în București), invocând motivul ca imaginile nu sunt cele reale. Menționăm că aceste planșe sunt incluse în dosarul depus la primărie în vederea obținerii aprobărilor necesare. Reprezentantul investitorilor care vor să construiască respectivul imobil a declarat că acesta va fi cea mai frumoasă clădire din București și că nu este un proiect din care să te îmbogățești.

Într-un articol scris pe această temă, publicat în urmă cu un an în „Bună dimineața, București!”, arhitectul Cristian Mihu consemna: „O zonă de complexitatea Pieței Palatului (astăzi, Piața Revoluției) ar trebui să beneficieze de o protecție maximă. Dincolo de faptul că ne aflăm într-o zonă construită protejată prin lege, acest spațiu se situează și în zona de protecție a două monumente de valoare excepțională. […] Soluții există, dar pentru realizarea acestora trebuie implicați profesioniștii din mai multe domenii, lucru pe care până acum administrația l-a evitat. Sperăm totuși ca lucrurile să se schimbe pe viitor. Orice intervenție în această zonă trebuie să respecte un regulament care să țină cont de toate sensibilitățile și constrângerile zonei. Iar proiectul actual dezvoltat de București Turism S.A. și propus spre avizare Comisiei de Urbanism a Primăriei Municipiului București trebuie să fie oprit.”

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.