Dacă nu ați reușit să-i treceți pragul toamna trecută, când o mână de tineri pasionați de clădirile vechi și poveștile Bucureștilor de-altădată au început să-i exploreze și să-i revalorifice spațiul, vă invităm cu elan primăvăratic la evenimentele desfășurate la Casa Costa-Foru între 15 și 24 aprilie.
Grupul de inițiativă DincoloDeFatade, format din profesioniști din domeniul artelor vizuale, arhitecturii și științelor sociale, redeschide casa boierească din Aleea Mitropoliei odată cu recuperarea arhivelor Revistei Copiilor și a Tinerimei, publicație interbelică editată de C.G. Costa-Foru împreună cu fiica sa, Marie. Printe colaboratorii uneia dintre cele mai longevive reviste de profil din epocă (1913-1925) se numărau scriitorii Elena Farago, Eugen Lovinescu, Liviu Rebreanu și ilustratorii B’Arg, Victor Ioan Popa și Mac. Susținută de ministerul culturii al vremii, menirea publicației era să aducă loalaltă copii, părinți și artiști într-o comunitate activă, ceea ce DincoloDeFatade își dorește să revitalizeze un secol mai târziu prin educația alternativă.
Vreme de zece zile, Casa Costa-Foru devine un spațiu cultural destinat copiilor, adolescenților, dar și părinților. În deschidere, vineri, 15 aprilie, ora 19:30, va avea loc vernisajul expoziției elevei Ioana Văllimărescu, compusă din lucrări de pictură, ilustrație și ceramică. Sâmbăta și duminica vor fi organizate ateliere pentru mai multe categorii de vârstă, cum ar fi dans jive cu Mădălina Mihai, cusut tradițional la Șezătoarea Urbană, jocuri și povești armânești cu Georgiana Vlahbei în cadrul Unumina Dudumina.
Programul dedicat Școlii Altfel include tururi ghidate și vânători de comori arhitecturale. Elevii vor participa la activități interactive prin care să cunoască spațiul urban: fațade, decorațiuni, graffiti, modele de ferestre și tipuri de uși. Copiii sunt încurajați să găsească indicii, să observe patrimoniul construit, să facă fotografii și să scrie texte libere.
Părinții sunt invitați la seri de teatru în regia lui Alexandru Nagy, recital de flaut interpretat de Ioana Balașa de la Filarmonica „George Enescu” din București și concert de jazz susținut de Anamaria și EasyJazzBand. În încheiere, duminică, 24 aprilie, ora 19:00, elevii Liceului de Coregrafie „Floria Capsali”, coordonați de prof. Andreea Tănăsescu, vor prezenta un moment artistic de dans contemporan.
Evenimentele organizate în mod independent, fără sprijin financiar, arată grija și dorința tinerilor din spatele demersului DincoloDeFatade pentru recuperarea patrimoniului construit, prețuirea memoriei prin documentare socio-arhitecturală și reinterpretarea spațiului prin proiecte cultural-educaționale dedicate comunității.