În perioada 26 – 27 mai, Point Public Affairs împreună cu cotidianul Adevărul au lansat proiectul ThinkCity. Cu un an înaintea alegerilor locale, ThinkCity își propune să creeze un cadru dinamic de comunicare cu toate sectoarele societății (public, privat, asociativ) pe tema direcțiilor de dezvoltare a orașelor din România, să prezinte viziuni și exemple de dezvoltare urbană sustenabilă, să faciliteze parteneriate eficiente între administrație, mediul de business și comunitatea locală.
Au avut loc dezbateri într-un cadru formal, dar și discuții out-of-the-box.
Ce înseamnă un oraș „mai bun”?
În cadrul unui mic dejun dezbatere, găzduit de VMB Partners la Maison 13 (strada Dumbrava Roșie nr. 2) a fost discutată tema „Comunități de Idei”. Pornind de la câteva idei de bază, participanți au vorbit despre faptul că orașul este suma viziunilor noastre și că un oraș nu poate fi mai bun decât suntem noi, locuitorii, administratorii locali, urbaniștii și arhitecții lui, proprietarii, oamenii lui de afaceri.
Au participat persoane din toate categoriile enumerate: Primăria Municipiului București, Ministerul Dezvoltării Regionale, oameni de afaceri, organizații nonguvernamentale. Pentru prima oară în câțiva ani de participări la astfel de dezbateri, discuția dintre administrație și societatea civilă a fost una plăcută. Au ținut scurte prezentări:
Gheorghe Pătrașcu, arhitectul șef al Bucureștiului
Tiberiu Florescu, decanul Facultății de Urbanism din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”
Anca Ginavar, șef serviciu – Direcția Generală de Dezvoltare Teritorială din Ministerul Dezvoltării Regionale și al Administrației Publice
Vera Marin, președinta Asociației pentru Tranziție Urbană și coordonatorul proiectului URBOTECA
Eugen Pănescu, partener fondator, Planwerk
Teodor Frolu, director general DC Communication
Tamina Lolev, inițiatoarea proiectului NOD MAKERSPACE
Iustina Neagu, Centrul de Resurse pentru Participare Publică
Ionuț Tata, președinte al Clusterului pentru Inovare și Tehnologie, Președinte Pro Democrația
Domnul Gheorghe Pătrașcu, arhitectul șef al Bucureștiului, a remarcat că nu a existat o divergență majoră de opinii. În continuare, a făcut precizările de mai jos:
„Trebuie să ne fie foarte clar că după ´90, nu a existat o planificare strategică cum fusese până atunci. În perioada 1962-1970, obiectivele erau foarte actuale la nivel internațional, ceea ce s-a pierdut după 1990. Prin Legea sistematizării, votată de FSN în 1990, s-a anulat totul. A fost o abordare dictatorială, care a fost înlocuită cu nimic, s-a produs un vid. A permis să se petreacă lucruri care nu ar fi trebuit să se petreacă. Din perioada respectivă moștenim niște lucruri, pentru că urbanismul creează efecte pe termen mediu și lung. Atunci au dispărut și structurile de proiectare urbană, instituții județene.
Structurile administrative dintr-o primărie precum Parisul sunt mai mici decât sunt în București. În București, de partea de aplicare a legii, de pregătire a proiectelor pentru accesarea fondurilor europene, se ocupă persoane fără a realiza legături între aceste entități.
Problema de organizare administrativă a Bucureștiului este dezastruoasă. Bucureștiul are mari probleme în ceea ce privește spațiul public, infrastructura. E greu de înțeles cum un oraș cu 2 milioane de locuitori are străzi fără canalizare, stație de epurare care nu funcționează. Relația dintre minister și administrație este foarte formală.
Legislația românească este pe alocuri incertă, interpretabilă. O abordare de rea credință din partea unora poate să ducă la lucruri care să fie extrem de nocive, să aibă impact negativ.
Consultarea populației se face prin trei proceduri paralele: urbanism, mediu, administrativ. Acestea nu sunt conectate. De aici apar o serie de probleme.”
Domnul Pătrașcu este optimist pe termen mediu.
Și alte persoane prezente au confirmat că lucrurile se schimbă în bine, de la an la an. Ritmul și coordonarea lasă însă mult de dorit.
Vor urma și alte dezbateri, proiecte care se vor desfășura pe o perioadă de cel puțin doi ani. Vor continua deci și după alegerile locale de anul viitor. Stați conectați urmărind site-ul și pagina de Facebook.
ThinkCity