Rătăcirile prin labirintul orașului au urmat firul poveștilor unor oameni cu meserii vechi, care au o istorie aparte și o încrengătură de amintiri care merită să fie împărtășite. Am vizitat ateliere – mici universuri cu unelte speciale și am cunoscut meseriași – pălărierul, ceasornicarul, creatorul de lămpi și vitralii. Am descoperit oameni care însuflețesc obiecte prin dedicarea și efortul practicării unor meserii din ce în ce mai puțin cunoscute, investind timp, energie și emoție pentru a meșteri o grămadă de lucruri frumoase cu propriile mâini.
Însă, o altă hartă a orașului prinde contur în mediul virtual ca o pânză de păianjen ale cărei fire unesc oameni din diferite sfere pentru a crea o comunitate. Rețelele de socializare compun un spațiu în care oamenii construiesc legături și își expun creațiile. Pe acest tărâm intangibil am descoperit M Scarves & Accessories, un colțișor fantastic cu agrafe delicate și eșarfe unice care aduc magnoliile la urechile domnișoarelor și doamnelor. Am aflat cum își desfac mugurii aceste flori din pietre prețioase și mătase de la Andrei Ivănescu.
De la arhitectură la modă
A încercat să fie arhitect, a absolvit UAUIM, a studiat și a lucrat prin Palermo, Rotterdam, Viena, dar a revenit la București, pentru că a vrut să aducă înapoi ce a învățat și a simțit că poate face diferența aici mai mult decât în altă parte. Acum încearcă să fie coder – un fel de programator informal și designer – creator de valori. În 2012, Mădălina Stan, colega lui din liceu, i-a propus să facă un design pentru o colecție de eșarfe. Un an mai târziu, cei doi s-au înscris la un curs în domeniul antreprenoriatului creativ, organizat de Fundația Post-Privatizare, au câștigat premiul care consta într-o finanțare și au înființat Magnolia Scarves. Industriile creative reunesc oameni din toate domeniile care implică valoare intelectuală: programatori, actori, manageri culturali, designeri – toți cei care fac o afacere din creație.
Eșarfe născute prin algoritmi generativi
Pentru a crea magnoliile mlădioase care împodobesc gâtul unei doamne sau fluturii care își odihnesc aripile pe umerii unei domnișoare, Andrei plantează anumite reguli într-un program de design generativ pe computer și le îngrijește până prind viață. Creative coding denumește un fel de programare care vizează limbajul vizual artistic, o unealtă care oferă o infinitate de aplicații estetice.
Cu răbdare și tenacitate, designerul stabilește coordonatele spațiale ale unei povești, apoi eliberează personajele și, luat prin surprindere, autorul urmează calea întortocheată a magnoliilor către noi forme și culori. „Mi se pare o schimbare de paradigmă importantă: arta se mișcă liber, iar artistul devine un coregraf pentru acest dans al variabilelor”.
Mădălina, „admiratoarea și călăul” tuturor ideilor pe care designerul le născocește, are cunoștințe enciclopedice despre modă. Andrei se inspiră din pictură, fotografie și arta generativă; el vede eșarfa ca pe o pânza de pictat. Printre cei pe care îi apreciază din sfera design-ului generativ se numără Jared Tarbell, Jonathan Harris și Sep Kamvar, „cei care fac poezie din cod”.
Snowflakes. Prima colecție
Fiecare eșarfă are un design unic și ar putea deveni un cadou special care să transmită o emoție – cumpărată, dăruită, investită cu creativitatea designerului, amintirea momentului când a fost primită și rememorarea lui la fiecare purtare. În colecția Snowflakes, fiecare eșarfă are un cod unic, o entitate particulară, iar purtarea unui astfel de accesoriu înnobilează ținuta. Când ninge, fulgii de zăpadă se aseamănă, dar, când privim spre cer, dimensiunea, textura, zborul fiecăruia este unic.
În ultima parte a procesului de creație, imprimeurile sunt printate digital pe mătase naturală, iar tivurile sunt cusute de croitoresele din atelier. Apoi, adăpostite în cutii rotunde, eșarfele pleacă spre destinatari. Unele meserii vin din trecut, iar oamenii se străduiesc să le păstreze și să le transmită urmașilor. Alte meserii vin din viitor și o lume întreagă li se deschide.
M Scarves & Accessories
www.mscarves.ro
E-mail: office@mscarves.ro
Adresă: Str. Dobrota nr. 12, zona pieței Floreasca
Tel.: 021 233 98 92