Este vorba despre un bloc nefinalizat, construit ilegal pe Calea Dudești la nr. 94. Hotărârea judecătorească a fost pronunțată luni, 27 octombrie. Blocul se află într-o zonă de clădiri cu patru etaje, nu a respectat regimul de înălțime prevăzut de lege, iar vecinii sunt nemulțumiți că cele 10 etaje au fost ridicate la câțiva metri de ferestrele lor, încălcând astfel și distanța minimă ce trebuie să existe între două clădiri conform legilor în vigoare. Procesul a fost intentat de unul dintre vecinii afectați, doamna Maria Dinescu, susținută și de Asociația Salvați Bucureștiul. Decizia judecătoriei poate fi atacată cu recurs.
Mai există multe astfel de cazuri în capitală, tot mai multe de la an la an, mulți dintre cei care construiesc clădiri noi sfidând legea. Instanțele au decis desființarea a încă două clădiri ridicate ilegal: turnul, total nepotrivit cu zona, de lângă biserica Sfântul Iosif și un bloc de pe strada Aurel Vlaicu nr. 120-122. Până în prezent administrația locală nu a respectat deciziile, fie că e vorba de Primăria Municipiului București, fie că e vorba de primăriile de sector. În cazul blocului de pe Calea Dudești premiera constă în faptul că imobilul poate fi demolat atât de Primăria Sectorului 3, cât și de vecinii afectați. Există chiar soluții pentru folosirea materialelor, astfel încât să nu fie risipite.
Conform Hotnews, doamna Maria Dinescu, proprietara imobilului vecin, din Calea Dudesti nr. 96, a declarat: „Prin edificarea acestui imobil ne-au fost aduse destul de multe prejudicii. Este un imobil de 10 etaje, iar noi avem un imobil de 3 etaje. Imobilul respectiv a fost construit foarte aproape de noi, la o distanță sub cea legală, ceea ce ne-a și prejudiciat structura de rezistență a casei, ne-a luat lumina diurnă. Noi suntem nevoiți și ziua să aprindem lumina electrică. De asemenea, constructorul nu a ținut cont de înălțimea zonei, care este o zonă de patru etaje, deci a construit un colos într-o zonă de case. Apoi ne-a fost depreciată calitatea vieții, ne-au apărut fisuri în imobil. Ne-a fost încălcat dreptul de proprietate, întrucât constructorul acestui imobil a făcut subzidiri pe proprietatea noastră fără să ne ceară acordul”.
„Prin hotărârea pronunțată luni în dosarul 40971/301/2012, Judecătoria Sectorului 3 a dispus obligarea Primarului Sectorului 3, a constructorului Ion Chiriță și a proprietarilor terenului, familia Dimcevici, la desființarea construcției ilegale din Calea Dudești nr. 94. Decizia aceasta nu este definitivă. Ea a fost pronunțată în fond. Urmează două căi de atac, un apel și un recurs. Dacă va rămâne irevocabilă în forma aceasta, pârâții - Primăria Sectorului 3 – cât și proprietarii care au construit trebuie să demoleze. Dacă ei nu vor demola, doamna Dinescu va putea demola clădirea pe cheltuiala pârâților”, a declarat Oana Poenaru, avocat în asociația Salvați Bucureștiul.
Nicușor Dan, președintele Asociației Salvați Bucureștiul a explicat că pentru desființarea blocului de zece etaje ar fi nevoie, conform calculelor făcute, de 60.000 – 100.000 de euro. „În situația în care doamna Dinescu nu are acești bani, Primăria Sectorului 3 poate fi executată și apoi să demoleze”.
Istoricul construcției din Calea Dudești nr. 94, pe scurt:
- 12 mai 2008: Primarul Sectorului 3 a emis o autorizație de construire pentru parter + 5 etaje
- 23 mai 2008: Primarul Sectorului 3 a emis o nouă autorizație de construire pentru parter + 7 etaje
- noiembrie 2008: vecinii din Calea Dudești nr. 96 au solicitat Tribunalului București anularea celor două autorizații
- mai 2009: Primarul Sectorului 3 a emis o nouă autorizație de construire pentru parter + 8 etaje
- 3 noiembrie 2009: Tribunalul București a anulat primele două autorizații de construire, reținând că înălțimea de „parter + 5 etaje” depășește înălțimea maximă admisă
- sfidând hotărârea Tribunalului, în 5 noiembrie 2009, Primarul Sectorului 3 a emis o nouă autorizație de construire pentru parter + 9 etaje
- constructorul a ridicat de fapt un imobil de „parter + 10 etaje”.
În 2013, instanța a decis desființarea unei alte clădiri – a blocului de zece etaje construit ilegal pe str. Aurel Vlaicu la nr. 120-122. Primăria Sectorului 2 a emis în aprilie 2008 autorizație de construire pentru un imobil de 6 etaje, dar proprietarii – Busuioc Andrei Horia și Cucu Victor – au construit un bloc de zece etaje, cu o amprentă la sol mult mai mare. Procesul a fost intentat de Asociația ProDoMo. Primăria Sectorului 2 trebuie să demoleze clădirea, însă până acum nu s-a întâmplat nimic, deși a trecut mai bine de un an.
„În august 2013 am notificat Primăria Sectorului 2 să ne comunice când vor demola. Am primit un prim răspuns, că a fost emisă o dispoziție de primar pentru desființare și se va demola. În ceea ce privește data, ni s-a spus că nu ni se poate comunica, deoarece nu a fost finalizată etapa de achiziție publică a unei firme de proiectare pentru realizarea proiectului de desființare și estimarea costurilor de desființare a construcției realizate cu încălcarea autorizației de construire. La această fază suntem din iunie 2014″, a declarat Roxana Wring, președinta Asociației ProDoMo.
Același Ion Chiriță este constructorul și investitorul în cazul construcției din Calea Dudești nr. 94, al construcției din str. Aurel Vlaicu nr. 120-122 și al construcțiilor ilegale, în desfășurare în Parcul Tineretului.
În ianuarie 2013, după 7 ani de procese, Curtea de Apel Ploiești a decis definitiv și irevocabil desființarea clădirii Cathedral Plaza din București, la solicitarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice din București, deoarece turnul de birouri a fost ridicat lângă Catedrala Sfântul Iosif. Pe 17 septembrie 2013, un executor judecătoresc l-a somat pe primarul general al capitalei, Sorin Oprescu, să demoleze turnul de birouri. Acesta a făcut contestare la executare, sentința fiind pronunțată în urmă cu câteva zile: primarul general, Sorin Oprescu a pierdut procesul. Acum, avocații Arhiepiscopiei Romano-Catolice spun că vor face plângere penală primarului general, pentru abuz în serviciu, dacă nu desființează turnul de birouri.