Dezastrele naturale sau neșansa pot aduce orice om în situația de a-și pierde locuința, familia sau toate resursele materiale și financiare. Starea de sinistrare este una dintre cele mai problematice cazuri cu care anual se confruntă milioane de oameni la nivel mondial. Plecând de la această idee, reprezentanții Crucii Roșii Române au gândit organizarea unui eveniment care să crească nivelul de conștientizare în rândul populației privind oamenii care devin sinistrați peste noapte. Astfel, a luat naștere evenimentul „Nopți albe pentru zile negre”, o acțiune prin care orice doritor a putut „gusta” din experiența celor care trăiesc, dorm și supraviețuiesc în tabere de sinistrați.
Pe 13 și 14 septembrie 2014, în Parcul Lumea Copiilor din București, evenimentul s-a desfășurat prin amplasarea unei tabere special gândite de Crucea Roșie. Practic, oricine își dorea putea locui, lucra și dormi peste noapte în corturile instalate.
„Acest eveniment este la a doua ediție. Ne-am gândit că totuși cetățenii ar trebui sa vadă ce înseamnă situațiile de dezastru, când n-ai un acoperiș deasupra capului, în condițiile pe care le vedeți aici, într-o tabără ca la sinistrați. De fapt asta se întâmplă aici, o reproducere a unei tabere de sinistrați. O situație de dezastru nu se deosebește cu nimic de ce-i aici.
Tocmai din acest motiv evenimentul se numește „Visul nostru, coșmarul lor, pentru că mulți își doresc să doarmă la cort doar așa pentru a mai schimba un pic atmosfera, iar alții sunt nevoiți să doarmă într-un cort sau într-o baracă, în orice caz în condiții foarte grele.
Anul trecut evenimentul a avut un rezultat bun și ne-am gândit că trebuie să-l replicam și promitem că-l vom replica an de an. Profităm de acest eveniment și de la ora 15:00 până la ora 19:00 ați văzut că avem organizate mai multe ateliere, unde voluntarii noștri explică oamenilor cu ce se ocupă Crucea Roșie. Tot ceea ce vedeți aici s-a putut înfăptui cu sprijinul donatorilor și cu munca voluntarilor.
Sunt grupuri mari de oameni care merg pe la fiecare cort și sunt interesați de ceea ce se desfășoară aici. Ba mai mult, își aduc copiii să voluntarieze sau poate chiar ei să vină să facă voluntariat la Crucea Roșie”, ne-a declarat Ioan Silviu Lefter, director general Crucea Roșie din România.
Potrivit celor de la Crucea Roșie, în total, la eveniment au participat 80 de persoane care au învățat, lucrat și dormit în tabăra instalată în parc.
„Este primul an în care particip la această tabără de sinistrați. Este o idee foarte bună a celor de la sediul central și a Crucii Roșii Române pentru că au avut această inițiativă. Ai foarte multe de învățat, atât noi ca voluntari cât și lumea, vizitatorii care vin aici să se informeze.
Oamenii sunt interesați în primul rând de tehnicile de acordare de prim ajutor, cum pot să facă acest curs, dacă sunt cursuri gratuite. Sunt interesați mulți băieți de partea de logistică”, ne-a declarat Suciu Laurențiu Mihai, Crucea Roșie filiala Brașov.
În cele 13 corturi ale taberei s-au desfășurat, pe parcursul zilei, diverse ateliere, precum cele de prim ajutor sau consiliere psiho-socială.
De la orele 20:00 tabăra a fost închisă pentru vizitatorii externi, doar cei înscriși pentru „întregul tratament” au fost cei care au rămas să continue noaptea de sinistrați.