Municipiul București a fost inclus în programul „Rețeaua Orașelor Sănătoase din Europa”

9 septembrie 2014

Vineri, 29 august, capitala noastră a fost inclusă în rețeaua Orașelor Sănătoase din Europa, proiect global al Organizației Mondiale a Sănătății. Cu această ocazie, Primăria Municipiului București s-a angajat să implementeze strategiile europene pentru susținerea calității sănătății locuitorilor săi. Asta pentru că, deși primarul Sorin Oprescu a primit o diplomă ca reprezentant al bucureștenilor, acesta este un gest de încurajare din partea OMS și un semnal că administrația trebuie să se pună pe treabă ca să ajungem să fim și merituoși.

Enumerăm câteva dintre cele ce trebuie să facă Primăria Municipiului București pentru ca urbea noastră să devină un oraș sănătos:

  • să investească în infrastructura pentru educație
  • să păstreze, să întrețină și să extindă spațiile verzi
  • să creeze noi facilități pentru persoanele cu dizabilități
  • să încurajeze mișcarea, prin dezvoltarea unei rețele de piste de biciclete care să respecte legislația și normele europene
  • să îmbunătățească infrastructura medicală.

„Primăria recunoaște importanța implicării Consiliului Local în plasarea sănătății în centrul dezvoltării urbane. Dr Agis Tsouros, directorul Diviziei Politici și Guvernare din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a oferit diploma de aderare în numele directorului general al Biroului Regional OMS pentru Europa, Zsuzsanna Jakab, și a apreciat realizările de până acum ale municipalității, precum și dorința autorităților locale de a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea tuturor locuitorilor. De menționat că Bucureștiul este primul oraș din România care a aderat la Rețeaua Orașelor Sănătoase din Europa” a declarat după înmânarea diplomei de aderare dr Victor Olszavsky, șeful Biroului OMS România.

Primarul general, Sorin Oprescu a declarat: „Primim cu bucurie diploma de aderare la Rețeaua Orașelor Sănătoase din Europa. Ne-am asumat prin aceasta aderare să asigurăm dezvoltarea bunelor practici la nivelul specialiștilor din domeniul sănătății, pentru a crea premisele unui sistem de prevenție eficient. Prin aderarea la Rețeaua Orașelor Sănătoase, Bucureștiul își exprimă dorința de a se îndrepta spre o țintă sănătoasă”.

Rețeaua Orașelor Sănătoase cuprinde aproximativ 90 de orașe din 30 de țări europene, scopul acesteia fiind acela de a aduce sănătatea în agenda politică, economică și socială a administrației acestor orașe. Totodată, promovează analiza politicilor ce pot influența domeniul sănătății și oferă sprijin pentru o mai bună planificare, atât a intervențiilor directe, cât și a strategiilor menite să rezolve inegalitățile în sănătate, nevoile speciale ale grupurilor vulnerabile, participarea activă și implicarea cetățenilor la decizii.

Conform statisticilor OMS, două treimi din populația din Europa locuiește în zone urbane, acestea fiind adesea locuri nu tocmai sănătoase, caracterizate de trafic intens, poluare, zgomot și izolare socială pentru vârstnici și pentru familiile tinere.

DSC_0091

Foto: Teodor Pricop

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.