În sudul Bucureștiului, zona urbană se metamorfozează, dispare și se pierde într-o formă sălbatică de puține persoane cunoscută. Între cartierele Timpuri Noi, Vitan și Berceni, dincolo de râul Dâmbovița, Parcul Natural Văcărești apare ca o pată de culoare verde în jungla metropolitană a capitalei României. Văzut de sus, parcul inspiră necunoscut. Îți trebuie un ușor sentiment de explorare pentru a putea păși într-o diversitate de floră și faună împărțită pe o suprafață totală de 183 de hectare. Parcul Natural Văcărești se află pe una dintre rămășițele mlaștinilor Bucureștiului, întreg perimetrul parcurgând de-a lungul anilor un întreg proces de schimbare.
Deși zona cu pricina s-a aflat în planurile fostului regim comunist pentru amenajarea lacului Văcărești, instabilitatea infrastructurală și cea politică au dus în cele din urmă la o abandonare completă a planurilor. În 1989 lucrările la digul din pământ betonat înspre lac au fost finalizate, ulterior zona fiind inundată de la infiltrațiile venite din subteran, serele Popești Leordeni suferind cel mai mult. Proiectul a fost lăsat de izbeliște, iar în 1990 foștii proprietari ai zonei au depus peste 300 de notificări către Ministerul Mediului și al Dezvoltării Durabile.
În zona lacului Văcărești a existat și mănăstirea cu același nume. Așezarea bisericească a fost ctitorită de Nicolae Mavrocordat în anul 1724, însă, din 1848 a fost transformată treptat în închisoare pentru revoluționari. După cutremurul din anul 1977, fosta mănăstire a cunoscut un grad ridicat de degradare. Chiar dacă o parte din construcție încă se afla în stare bună, iar câteva chilii supraviețuiseră, fiind chiar restaurate, cu intenția de a înființa un muzeu de artă medievală, regimul comunist a decis demolarea monumentului istoric.
În ultimii ani, Parcul Natural Văcărești a reintrat în atenția autorităților și a comunității bucureștene, fiind în momentul de față în atenție pentru transformarea în spațiu natural protejat prin lege. Consiliul General al Municipiului București a avizat pozitiv intrarea Parcului Natural Văcărești în categoria ariilor naturale protejate, următorul pas pentru definitivarea procedurii fiind emiterea unei Hotărâri de Guvern, în acest sens. Până la căpătarea statutului de parc natural protejat, autoritățile vor fi nevoite să exproprieze aproximativ 40 de hectare de teren din zona lacului Văcărești către persoanele care au primit restituiri de terenuri sau sunt în curs de a primi această calitate.