Adriana este o cititoare BDB! care a donat 50 de euro la sfârșitul lui noiembrie 2013, când mai aveam nevoie de 200 de lei pentru a achita tiparul în acea lună. Sâmbătă ne-am întâlnit și la un moment dat am vorbit despre intrarea inestetică a parcului în fața căruia ne aflam. I-am promis că i-l vom arăta așa cum a fost el conceput și amenajat între 1900 și 1906 de arhitectul peisagist Eduard Redont.
Vă invităm să vedeți câteva imagini cu intrarea, parcul sub forma sa de grădină publică, precum și cu Arenele Romane, care acum agonizează din cauza indiferenței edililor. Ne bucurăm de acest parc și astăzi, la peste 100 de ani, datorită inițiativei lui Ion N. Lahovari, ministrul domeniilor în guvernul George Gr. Cantacuzino. Ideea parcului a apărut ca gest de apreciere față de suveranul României, cu prilejul aniversării a 40 de ani de domnie a Regelui Carol I și a 25 de ani de regat, ocazie cu care a fost organizată o expoziție jubiliară ce avea să devină mai apoi Parcul Libertății și mai târziu „Carol I”.
Au fost plantați atunci 4.206 arbori mari, 5.983 de arbori coniferi, 48.215 arbuști, precum și alte plante și numeroase flori. Parcul găzduia și o mică grădină zoologică. Conform planurilor întocmite de Ștefan Burcuș, Victor G. Ștefănescu și Ion D. Berindey a fost construit un castel, denumit Cetatea lui Vlad Țepeș. În fața Palatului Artelor a fost construită o cascadă conform planurilor arhitecților Petculescu și Schindl, străjuită de trei sculpturi realizate de Filip Marin, Dimitrie Paciurea și Karl Storck: „Frumoasa adormită” și „Giganții” (doi, la număr). Parcul păstrează și în ziua de azi Fântâna Cantacuzino, la intrare Fântâna Zodiac, în timp ce moscheea a fost mutată în timpul regimului comunist în spatele blocurilor, în apropiere de stația de metrou Eroii Revoluției.
Comparând parcul Carol I cu singurul parc amenajat în București după anii ’70, veți observa că acesta din urmă abundă în beton, piatră și garduri inestetice și, de asemenea, veți remarca lipsa peisagistului din echipa care se mândrește cu Parcul Lumea Copiilor. Da, este curat, are locuri de joacă și pentru sport, dar este vitregit de estetica amenajării.