Este 1 decembrie și, cu mic, cu mare, toți românii serbează astăzi ziua națională. Știm cu toții că aceasta este ziua care marchează marea unire, dar legat de acest moment există informații interesante și mai puțin cunoscute.
Proclamația de la Alba-Iulia
În ziua de 1 decembrie 1918, Marea Adunare Națională întrunită la Alba-Iulia a hotărât unirea Transilvaniei, Crișanei, Banatului și a Maramureșului cu Regatul României, lucru întâmpinat cu mare bucurie de românii majoritari, dar și de alte etnii din Transilvania și Partium. Pe lângă hotărârea unirii, Marea Adunare Națională a adoptat și o serie de principii liberale, printre care și libertatea națională pentru fiecare popor, dreptul la învățământ în limba maternă a fiecărei națiuni conlocuitoare, libertatea confesională, profesională, libertatea presei, libertatea votului. Așa cum se amintește și-n textul Rezoluției, aceasta a fost un act politic, nu unul juridic, în sensul de contract între două părți. Actul nu a fost niciodată recunoscut de liderii maghiarilor transilvăneni și de guvernul Ungariei din 1920, decât vi coactus, ceea ce înseamnă „sub constrângere”, rezervându-și dreptul de a-l contesta oricând ar dori.
Regele Ferdinand
Supranumit „Întregitorul” și „Loialul”, regele a hotărât intrarea României în Primul Război Mondial de partea Franței, Angliei și Rusiei, având ca urmare recunoașterea unirii Transilvaniei și Bucovinei (Întreaga Bucovină) cu Regatului României. Tot Regele Ferdinand a primit cererea de unire a basarabenilor din Imperiul Țarist, care se dezintegra în urma Revoluției Bolșevice. După încheierea războiului, Ferdinand și-a respectat promisiunea de împroprietărire a țăranilor-soldați.
Deși de origine germană, regele Ferdinand a ales să lupte împotriva Puterilor Centrale conduse de Germania, fidel poporului căruia-i jurase credință, fiind astfel renegat de familia sa, care a arborat în doliu stindardul heraldic al familiei.
La finalul războiului, trupele române au eliberat Budapesta de regimul bolșevicului Bela Kun care instaurase Republica Sovietică Ungară, iar Regele Ferdinand s-a întors învingător, în fruntea armatei, într-un București entuziast. În 1922, pe 15 octombrie, a fost încoronat la Alba Iulia Rege al României Mari, alături de Regina Maria.
Regina Maria
În Primul Război Mondial Crucea Roșie Română a completat serviciul militar, organizând 58 de spitale în București și în țară, cu participarea unui număr impresionant de voluntari, printre care și femei aparținând celor mai diverse categorii sociale. Însăși Regina Maria s-a implicat în operațiunile desfășurate în sprijinul răniților. Supranumită de popor „Regina soldaților”, a muncit pe front în spitale de campanie alături de doamnele de la curte și a coordonat activitatea unei fundații de caritate.
La mulți ani, România!