Ceea ce numim „112“ este, de fapt, o componentă a unui sistem la nivel național numit SNUAU (Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență), reglementat de Ordonanța de Urgență nr. 34 din 19 martie 2008, privind organizarea și funcționarea Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență.
Spunem că este un sistem pentru că, potrivit legii, asigură coordonarea mai multor structuri ale autorităților administrației publice, care au rolul de intervenție imediată pentru soluționarea urgențelor în domeniul ambulanței, Serviciilor Mobile de Urgență, Reanimare și Descarcerare (S.M.U.R.D.), poliției, jandarmeriei, serviciilor publice profesioniste și voluntare pentru situații de urgență, contra terorismului.
Potrivit legii, numărul unic 112 se apelează numai atunci când este necesară intervenția agențiilor specializate de intervenție, pentru asigurarea asistenței imediate în situații în care este periclitată viața, integritatea ori sănătatea cetățeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul. Asta înseamnă, în câteva exemple: mașini abandonate sau avariate și aflate pe carosabil, accidente, persoane care necesită intervenție medicală urgentă, demolări în zonele protejate, lucrări în spațiul public fără un panou de șantier, astfel încât să știm cine ce lucrări efectuează, vandalizări, tăieri de copaci fără autorizație, agresarea sau distrugerea spațiului verde, conflicte stradale, scurgeri de gaze, incendii etc.
Constituie contravenții următoarele fapte și se sancționează după cum urmează:
- apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență, 112 – amendă de la 500 de lei la 1.000 de lei;
- alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție – amendă de la 500 de lei la 1.000 de lei.
Aceeași Ordonanță definește și termenii de „apelare abuzivă“ și „alertare falsă“:
- alertare falsă – utilizarea intenționată, în mod nejustificat, a numărului 112, pentru a alarma sau a solicita intervenția agențiilor specializate de intervenție;
- apelare abuzivă – apelarea repetată, cu rea intenție, a numărului 112, fără ca apelantul să justifice o stare care necesită acțiunea agențiilor specializate de intervenție, sau apelarea numărului 112 pentru a aduce injurii operatorilor.
Prin același act normativ se reglementează și apelarea involuntară, ca fiind o apelare din greșeală a numărului 112.
Constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor prevăzute, descrise mai sus, pentru apeluri abuzive sau false, se fac de persoanele anume împuternicite, din cadrul Ministerului Administrației și Internelor, pe baza datelor furnizate de administratorul SNUAU.
Contravențiile astfel stabilite vor urma regimul juridic prevăzut de Ordonanța de Guvern 2/2001, privind regimul juridic al contravențiilor. Așadar, fiți vigilenți și acționați când situația o cere. Dar când o faceți, analizați temeinic necesitatea apelului. Un apel inutil poate însemna blocarea altui apel, lansat de o persoană care are într-adevăr nevoie de aceste servicii ‒ și asta urgent!
in mijloacele ratb, cum intervin autoritatile,cand toata lumea stie ca hotii din buzunare ,coboara imediat dupa comiterea unei infractiuni?iar retinerea sau obligarea unei persoane sa ramana pe loc ,pana soseste 112 ,constituie infractiune. CP ,art143,art189