Încă o ticăloșie

12 octombrie 2013

bw_r_DSC_5304

Buldozerele sunt așteptate sa apară din moment în moment pentru a mai distruge o fărâmă din istoria Bucureștiului, în timp ce politicienii se înghesuie la moaștele sfintei Parascheva.

Vila de pe strada Christian Tell nr. 16-16A, numită și vila dr. Patzelt, are peste 120 de ani, o grădină mare și este un exemplu frumos de locuire urbană civilizată. Aflată în apropierea pieței Amzei, deci într-o zonă protejată, clădirea ar trebui restaurată și inclusă în patrimoniul arhitectural al Bucureștiului. Conform panoului de șantier, Primăria Municipiului București a emis pe 2 octombrie autorizația de demolare a acestei clădiri, urmând ca astăzi (sâmbătă, 12 octombrie) să înceapă demolarea. În locul ei ar urma să fie construit un bloc cu 5 etaje (adică 22,5 m).

Imobilul se află în zona protejată Amzei și, datorită valorii sale istorice și arhitecturale, Ordinul Arhitecților din România a solicitat clasarea acestuia ca moment istoric, înaintând Ministerului Culturii un studiu. „Demolarea ar fi putut fi evitată dacă Ministerul Culturii ar fi clasat imobilele ca monumente istorice, în baza studiului întocmit de Ordinul Arhitectilor din România” a anunțat Nicușor Dan printr-un comunicat de presă referitor la această situație.

Potrivit istoricului Andrei Pippidi, casa a aparținut artistului Alexandru Ghika, fratele monseniorului Vladimir (1873-1954, beatificat la București, pe 31 august 2013) și al lui Dimitrie (1875-1967), diplomat român care a fost și ministru de externe în perioada 1931-1932.

Silvia Colfescu spune despre această casă pe blogul său, Istorioare bucureștene:

“Îmbinarea fericită a volumelor, modul plin de armonie în care au fost concepute arhitectura și decorul clădirii fac din ea un frumos exemplu de locuire urbană civilizată. Pentru orice bucureștean, casa aceasta este un document prețios al identității locuitorului Capitalei, ce ne vorbește despre concetățenii care ne-au precedat ca despre niște oameni demni și iubitori de frumos.”

S-ar putea ca zilele acestea să fie ultimul prilej de a mai vedea pe viu această casă deosebită, care a reușit să-și păstreze frumusețea în ciuda degradării la care a fost supusă de către proprietarii săi.

 

12 pctombrie 2013
Foto: Teo Pricop
septembrie 2010
Foto: Teo Pricop

3 comentarii

  1. Florin
    12 octombrie 2013 at 15:15

    In articolul
    http://www.b365.ro/sambata-se-darama-doua-monumente-istorice_195906.html
    se vorbeste de doua cladiri dintre care uneia i se va pastra fatada. In articolul dumneavoastra aflam doar de o singura cladire si de nici o conservare.
    Nu stiu care este adevarul pana la urma.

    Florin.

    • redacția BDB!
      12 octombrie 2013 at 15:47

      Dacă mergeţi la faţa locului (e cel mai bine să vedeţi cu ochii dvs.) veţi constata că nu aveţi cum să aflaţi exact ce vor să facă şi ce au voie, legal vorbind, să facă. Dacă veţi dori, cum am făcut noi, să vorbiţi cu inginerul şef sau cu şeful de şantier, veţi afla că fie „e plecat puţin”, fie „trebuie să apară”. Asta se întâmpla pe la ora 12.
      Este vorba aici şi de organizarea şantierului. După cum veţi observa (se vede şi în fotografiile făcute de noi), şantierul nu respectă legea şi muşcă şi din trotuar. Este posibilă această situaţie, dar trebuie precizat, ca să ştim şi noi, ca cetăţeni de ce o firmă privată ia din spaţiul public în interes propriu. Există doar panoul de şantier, vizibil (aici respectă legea), dar f greu accesibil, incomplet şi la distanţă faţă de spaţiul public. Uitaţi-vă pe panoul din fotografie. Nu aflăm ce vor demola, ce vor construi, câte etaje, cum va arăta.
      Vă invităm să căutaţi pe internet informaţii despre firma care este beneficiar. Există mai multe site-uri care oferă astfel de informaţii despre firme: anul înfiinţării, cifră de afaceri, adresă etc. Nu veţi găsi toate informaţiile, dar vă veţi face o idee.

  2. Dan
    16 octombrie 2013 at 11:38

    Am asistat (unii indiferenti, altii neputinciosi) la comiterea unei CRIME !
    Inca una din lungul sir care va transforma Bucurestiul intr-un ghetou de blocuri, rapindu-i putinul farmec ramas dupa furia ceausista.
    Daca dorinta de inavutire cu orice pret a unor afaceristi e explicabila, lipsa de reactie sau chiar reaua-vointa a functionarilor platiti din banii nostri ca sa apere patrimoniul, este absolut condamnabila.
    RUSINE Ministerul Culturii, Primaria Bucuresti, Primaria sector 1!

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.