În numărul de față revin cu alte reguli de politețe. Contrar unor păreri, acestea nu caracterizează doar domnișoarele de pension, ci ne ajută să conviețuim în același spațiu urban, fără a ne deranja și irita reciproc. E adevărat că vremurile s-au schimbat și regulile de acum o sută de ani nu se mai aplică în totalitate societății de azi, însă nu înseamnă că ne putem comporta oricum. De asemenea, lipsa banilor sau abundența lor nu sunt scuze pentru un comportament necioplit.
Pe stradă, prioritatea de trecere este următoarea: femeia trece înaintea bărbatului, cel mai în vârstă înaintea celui care este mai tânăr, gradul superior înaintea celui inferior.
În ceea ce privește mijloacele de transport în comun, știm cu toții ce buluceală se formează la ușile autobuzelor și ale metroului. Problema este complexă și nu se va rezolva peste noapte, dar puterea exemplului are un rol important. Respectând câteva reguli simple, în timp vom reuși să nu ne mai călcăm unii pe alții pe bătături în spațiile publice. Așadar, persoanele care vor să urce au obligația de a aștepta coborârea călătorilor, cu atât mai mult cu cât pentru a urca este absolut necesară eliberarea unui oarecare spațiu interior. Proptindu-te în fața ușii, chiar din clipa opririi vehiculului în stație, nu faci decât să încurci coborârea și să prelungești staționarea acestuia. Așteptați în laterală, astfel încât să poată trece persoanele care coboară.
Se recomandă urcarea și coborârea prin locurile indicate prin semnalizările grafice de pe uși. Femeile însărcinate sau cu copii mici în brațe, bătrânii și persoanele cu dizabilități au prioritate la urcare.
Ca și în cazul mijloacelor de transport în comun, când vine vorba de lift, magazin, scara de bloc, au prioritate persoanele care ies. E recomandat ca acestea să ajute pe cei care intră, menținând ușa deschisă. La intrare au întâietate doamnele, mai întâi cele în vârstă, apoi cele tinere. Singura excepție de la această regulă este la intrarea într-un restaurant: primul intră bărbatul, pentru a-și proteja invitata de privirile curioase ale celor din jur și pentru a cere personalului să-i indice o masă liberă. Regula rămâne valabilă și la intrarea în baruri, cluburi, cafenele.
Doamnelor și domnilor, pe curând! Și nu trântiți ușa în urma dumneavoastră!