Vestea că Parcul IOR din București este în pericol a început să circule în urmă cu câteva săptămâni, când autoritățile locale au montat acolo panouri pe care scria: „Proprietate privată. Teren retrocedat”. Este vorba de 12 hectare, care au fost retrocedate în anul 2005 – un sfert dintr-unul din cele mai mari parcuri ale capitalei – oficial numit „Alexandru Ioan Cuza”.
Locuitorii din jurul parcului s-au organizat și au făcut o pagină de Facebook, numită „Prietenii Parcului IOR”. Au anunțat că astăzi, 13 aprilie, vor strânge semnături pentru o petiție adresată autorităților prin care semnatarii cer păstrarea terenului ca spațiu verde, prin exproprierea în interes public a proprietarului și despăgubirea acestuia. Oamenii se tem că verdeața va fi înlocuită de beton, așa cum s-a întâmplat în multe alte locuri din București.
La orele prânzului, la intrarea în parc dinspre biserica de lemn era plin de lume. Se stătea la coadă pentru semnături și s-a stat timp de câteva ore. S-au adunat, anunță organizatorii, spre 800 de semnături. Primarul Robert Negoiță a venit să discute cu cetățenii și a promis că va avea o întrevedere cu reprezentanții acestora în perioada următoare.
Prezent în parc a fost și Nicușor Dan, președintele Asociației „Salvați Bucureștiul”, care a afirmat că, în mod normal, nu ar trebui să existe riscul ca pe terenul retrocedat să apară construcții în perioada următoare, atâta vreme cât legea interzice construirea pe spații verzi. A apreciat însă că este de salutat și de încurajat demersul cetățenilor, care s-au coalizat pentru a menține parcul intact, mai ales că experiența a demonstrat că autoritățile nu țin totdeauna seama de lege.
La final, o parte dintre cei prezenți au plantat un castan în zona retrocedată, ca gest simbolic, cu speranța că acesta va face curând parte din parcul IOR.