Hala Matache, demolată în miez de noapte

26 martie 2013

Nicușor Dan: „Depunem chiar azi plângere penală pentru demolarea Halei Matache”.

demolare nocturnă

În cursul nopții de 25 spre 26 martie, în jurul orei 23, au început lucrările de demolare a Halei Matache, monument istoric care a generat numeroase controverse în ultimii ani între Primăria Municipiului București și societatea civilă.

La fața locului s-au deplasat cetățeni și reprezentanți ai unor importante ONG-uri, precum Asociațiile Salvați Bucureștiul, Miliția Spirituală și Active Watch, care au reclamat că nu există autorizație pentru acțiunea care se desfășura. Tot în cursul nopții, pe site-ul primăriei, a fost postat un comunicat de presă, în care se susține că Ministerul Culturii a dat aviz pentru demontarea halei, dar nu a fost făcut public și documentul invocat.

Contactat telefonic de „Bună dimineața, București”, dl. Nicușor Dan, președintele Asociației Salvați Bucureștiul, a declarat:

„Atât autorizația emisă de Primăria Municipiului București, cât și avizele Direcției de Cultură a Municipiului București și al Ministerului Culturii, sunt ilegale, chiar penale, deoarece legea 422/ 2001 a monumentelor istorice, ca și Convenția de la Granada, ratificată prin Legea 157/ 1997, menționează că un monument istoric nu poate fi mutat decât în condiții extreme, de exemplu în cazul unor catastrofe naturale, și doar pentru binele monumentului, nu pentru a face loc unei șosele, cum este cazul acum. De asemenea, mutarea este ilegală, atâta vreme cât nu există un PUZ valabil.

În afara problemelor legale, se mai pune problema costurilor. Ieri, la dezbaterea organizată de Primărie pentru PUZ-ul Bulevardului Uranus, autoritățile nu au fost în stare să prezinte un deviz de costuri pentru mutarea Halei Matache. Am venit noi, societatea civilă, cu un deviz comparativ, realizat de „Arhitecții voluntari”, care demonstrează că soluția păstrării halei și reamenajării, pe actualul amplasament, este cu 600.000 de euro mai ieftină decât cea a mutării.

În fine, mai este problema morală: în anul 2011, s-a făcut o înțelegere cu primăria pentru păstrarea halei pe actualul amplasament, șoseaua urmând să treacă pe lângă hală. Ei nu-și mai respectă acum cuvântul, dorind să mascheze, prin demolare, faptul că șantierul nu a fost continuat din cauza lor, ceea ce este aberant.”

Întrebat ce mai este de făcut în continuare, dl Nicușor Dan a precizat:

„Pentru salvarea halei nu se mai poate face nimic, deoarece, conform noului Cod de procedură civilă, durează mai mult să obții o suspendare, chiar în regim de urgență. Pentru tragerea la răspundere a responsabililor, vom depune chiar azi plângere penală.”

Un comentariu

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.