Comunicat: Dobrinescu Dobrev obține în instanță decizia care interzice defrișarea în Parcul Tineretului – Lumea Copiilor

30 martie 2015

Decizia Curții de Apel București nr. 1839/26.03.2015 stabilește cu autoritate de lucru judecat că în mod legal Primăria Municipiului București i-a refuzat Mărioarei Micșunescu avizul de defrișare. Ca urmare, orice aviz de defrișare cerut de acum încolo de Mărioara Micșunescu sau de succesorii ei în drepturi pentru investiția din strada Pridvorului urmează să fie respins. Despre toate aceste lucruri, mai pe larg, în comunicatul casei de avocatură Dobrinescu Dobrev pe care îl redăm în continuare.

Prin decizia Decizia Curții de Apel București nr. 1839/26.03.2015, Secția a VIII-a de Contencios Administrativ și Fiscal a respins cererea Marioarei Micșunescu de obligare a Primăriei Capitale la emiterea avizului de defrișare în Parcul Lumea Copiilor, parte a Parcului Tineretului. Decizia este definitivă.

Cererea a făcut obiectul dosarului 7982/3/2013, intentat de Marioara Micsunescu Primariei Capitalei, care a refuzat să emită avizul de defrișare cerut de Micșunescu. Aceasta dorește să realizeze pe terenul de 2 hectare din parc un complex de locuințe format din șase blocuri. Asociația Salvați BucureștiulFundația Eco-Civica și o asociație de proprietari din vecinătate, reprezentate de avocatul Dumitru Dobrev de la casa de avocatură Dobrinescu Dobrev, au intervenit in favoarea Primăriei Capitalei.

Chiar și fără aviz de defrișare, începând cu luna mai și până în august 2014, dezvoltatorul imobiliar a tăiat peste 200 de arbori în Parcul Lumea Copiilor, unde a și început construcția ansamblului rezidențial. Constructorul a fost amendat cu amenzi modice de către Primăria Sectorului 4 și cu amenzi ceva mai consistente (100.000 RON) de Garda de Mediu.

Există și o ordonanță președințială definitivă de stopare a defrișărilor. Cu toate acestea, tăierile au continuat.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 a fost sesizat încă din toamna anului 2014 pentru defrișări ilegale și pentru nerespectarea hotărârii judecătorești. Nu există o reacție din partea procurorilor până la acest moment.

Până în data de 26.03.2015, totul a fost un marș triumfal prin justiție și administrație pentru Mărioara Micșunescu. La data de 26.10.2012, Primarul Sectorului 4 al Municipiului București a emis Autorizația de Construire nr. 804/1777 și 37064/26.10.2012 prin care s-a autorizat executarea lucrărilor de construire pentru punerea în executare a sentinței civile nr. 2809/06.09.2011 a Tribunalului București, secția a IX-a contencios administrativ și fiscal, prin care obligă pe Primarul Sectorului 4 să emită autorizația de construire pentru realizarea unui ansamblu rezidențial S+P+2E+M, format din 6 tronsoane de două tipuri, tip A și tip B.

Mai exista un singur impediment, anume, obținerea avizului de defrișare de la Direcția de Mediu din PMB. Cum aceasta a refuzat acordarea avizului, a urmat procesul intentat de Mărioara Micșunescu pentru a obliga Primăria Capitalei la emiterea acestuia.

Kafka n-a inventat nimic

În cadrul procesului, asociațiile interveniente și cetățenii din vecinătate au fost nevoiți să demonstreze științific că… parcul era parc, și nu vegetație spontană. Aceasta după ce, la începutul defrișărilor, fuseseră sesizate poliția, Garda de Mediu, presa, iar tăierea copacilor din parc s-a făcut sub ochii tuturor.

Or, adresa nr. 7982/04.12.2014 emisă de Direcția de Mediu a PMB depusă la dosar de Asociatia Salvați Bucureștiul, și necontestată de recurenta Mărioara Micșunescu, face inventarul arborilor și arbuștilor din parc, inclusiv al unora ornamentali de pe terenul de două hectare din str. Pridvorului. Printre speciile enumerate regăsim unele care nu sunt specifice României, de exemplu Catalpa bignonioides[1], Koelreuteria paniculata[2], Hybiscus syriacus[3], prin urmare nu se putea afirma că vegetația de pe teren este spontană.

Ce urmează să se întâmple cu dezvoltarea imobiliară din Parcul Lumea Copiilor?

Decizia CAB nr. 1839/26.03.2015 a încurcat planurile dezvoltatorului, deoarece a stabilit cu autoritate de lucru judecat că în mod legal PMB i-a refuzat Mărioarei Micșunescu avizul de defrișare.

Ca urmare se impun următoarele concluzii:

Orice aviz de defrișare cerut de acum încolo de Mărioara Micșunescu sau de succesorii ei în drepturi pentru investiția din strada Pridvorului urmează să fie respins;

Este foarte clar că tot ce s-a defrișat după data de 29.08.2014 când a fost emisă ordonanța președințială de încetare a tăierilor de arbori de către Judecătoria Sectorului 4 reprezintă infracțiune de nerespectare a unei hotărâri judecătorești în concurs cu infracțiunea de la art. 108 alin. 1 lit. c din Codul Silvic (închisoare de la 1 la 5 ani) și foarte dificil pentru Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 4 să dea ordonanță de neîncepere a urmăririi penale în acest caz.


[1] Catalpa bignonioides: Arbore ornamental ce crește spontan în sudul Statelor Unite (Alabama, Georgia, Louisiana)
[2] Koelreuteria paniculata: Arbore ornamental originar din Nordul Chinei și Japonia (golden rain tree)
[3] Hybiscus syriacus: Arbust exotic folosit la garduri vii (Asia mică, China, India)

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.