Despre un pod

11 februarie 2014

Podul Caliței. Vă spune ceva?

Nici nouă nu ne spunea. Am cercetat un pic și am aflat așa: Mahalaua Calicilor – Podul Caliței avea statut de pod domnesc alături de alte cinci care porneau din centru, de la Curtea Domnească. Acesta lega Bucureștii de Craiova și Zimnicea, la Dunăre. A mai fost numit și Calea Craiovei. Astăzi îl cunoaștem sub numele de Calea Rahovei.

Numele „Caliței” provenea de la cel al unei boieroaice, însă și mai vechi este numele de „Podul Calicilor”, făcând referire la oamenii sărmani care locuiau în case modeste de-a lungul acestuia, în secolul al XVII-lea, ei fiind oameni liberi, tolerați de domnie și de biserică în schimbul unor servicii. I se spunea pod cu referire la drumul pavat cu trunchiuri de lemn (podite). Strada a fost denumită Calea Rahovei în 1878, amintind de Războiul de Independență.

În anul 1840 Michael Bouquet făcea o călătorie în Principatele Române, intrând în țara noastră pe la Giurgiu și ajungând la București la începutul anului. Acesta realizează o serie de desene, datorită cărora astăzi putem vedea cum era iarna pe Podul Caliței acum aproape două secole.

 

bucuresti-podul-calitei-1046

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.