În numărul trecut v-am prezentat, pe scurt, istoria Școlii nr. 80, cunoscută și ca Școala Bosianu. Aflată în intersecția Mihai Bravu cu Dudești, această clădire elegantă și veche a fost abandonată de autorități, de mai bine de 10 ani.
În campaniile electorale, mai mulți candidați au inclus în lista promisiunilor reabilitarea și redarea în folosință a acestui monument istoric. Încercați să vă imaginați acel colț de intersecție, acum pustiu, fremătând de elevi, precum odinioară.
În urmă cu o lună, fiindcă a fost semnalat în presă pericolul apărut ca urmare a desprinderii unui colț din acoperișul din tablă, au apărut câteva schele. A apărut apoi un panou gigantic, pe care fiecare trecător putea citi, scris cu litere de-o șchioapă, un text elogiind grija primarului sectorului 3, care veghea la siguranța cetățenilor, periclitată, pe drept cuvânt, de acoperișul deteriorat. Muncitorii au venit, au reparat colțul, apoi au strâns și au plecat. Liniște. Școala a rămas din nou abandonată și probabil că va fi încercată și în acest an de o iarnă aprigă. Câte ierni trebuie să mai treacă peste acest monument istoric cu ferestre înalte, căruia i-am reda demnitatea printr-o simplă restaurare? Câte sute de copii s-ar bucura să-i umple sălile de clasă? Câți părinți ar fi fericiți să facă un drum mai scurt cu copiii până la școală și să-i știe mai aproape de casă? Câte istorii personale vor avea de povestit aceiași părinți ori bunicii care au învățat aici în trecut?
Noi ne-am propus să culegem istorioare despre Școala Bosianu de la cititorii care i-au fost elevi sau care o cunosc din cartier. Și, dacă tot ne jucăm un pic, am zis să facem și un concurs. Așadar, vă rugăm să ne scrieți pe adresa concurs@infobdb.ro, povestindu-ne experiența dvs. personală, care vă leagă de această școală, de această clădire.
O sa o restaureze primaria de sector pana o sa o demoleze. Deja au dat jos partea din spate unde erau niste clase mai mici la etaj. Numai peretii laterali si fata o sa mai ramana din acest monument istoric care apropo nu mai este monument fiind scos de pe lista de catre ministerul culturii ca sa poata fi demolat. Asa ca mai bine ramanea in paragina decat sa se apuce idioti de genu Robert Negoita sa “restaureze” monumente.
Am invatat in aceasta scoala si pot sa spun ca era o atmosfera pe care in putine scoli o puteai regasi. Salile erau inalte ca si ferestrele, iar in mijloc este o sala de teatru cu balcon la etaj, sala era folosita ca sala de sport, si era foarte interesant sa faci sportul acolo. Pacat ca se pierde o cladire cu adevarat deosebita intr-o zona in care nu prea au mai ramas imobile istorice.
Dacă vă pasă și doriți să opriți demolările, cea mai bună cale de a vă implica este să acționați. Informați oamenii, vecinii, prietenii, strângeți oamenii în jurul școlii și solicitați primarului să vină să vorbească cu dvs. Dacă nu vine, mergeți în grup la primar. Dacă stăm să comentăm, să ne plângem și să acuzăm pe internet, nu se va întâmpla nimic în realitate. Am publicat astăzi o știre pe pagina de Facebook și o tânără ne-a solicitat căi de acțiune. Vrea să facă ceva, să nu lase lucrurile așa. O astfel de școală merită să părăsim conformtul computerului și să coborâm lângă ea. Dacă se solidarizează mulți oameni care solicită argumentat consolidarea și restaurarea reală, fără să cedeze, primăria va fi nevoită să țină cont de dorința cetățenilor și să se oprească din distrugere.
Pai nu ia luati oamenii la intrebari sa vedeti ca majoritatea spun ca mai bine o demoleaza, si nu lase peretii exteriori si sa construiasca pe langa sa o demoleze de tot sa largeasca strada cam asta este parerea majoritatii in acest orasel in care traim, si primarul… cand ma gandesc la ce primar exista in acea primarie numai la dialog nu ma gandesc ca poate exista cu aceasta persoana.
La știrea publicată de noi pe Facebook, 99,7% dintre cei care au comentat sunt împotriva demolării. Ecoul pe care l-a avut știrea este cel mai puternic de până acum pe pagina noastră: 102 persoane s-au alarmat și au transmis mai departe știrea, alături de amintiri personale legate de această școală. Vă garantăm că dacă 103 persoane merg la primărie, efectul nu va fi neglijabil. Depinde de noi dacă alegem să acționăm și apoi să tragem concluziile sau să rămânem resemnați în apatie, ceea ce cu siguranță nu va aduce nicio schimbare în bine.