Pentru unii dintre noi lectura este o pasiune de seară. Poate că pentru alții este un lucru obișnuit. Din păcate însă.. pentru mulți lectura a devenit un obicei din ce în ce mai rar. Obiceiul cititului a fost gustat și de tine măcar o dată în viață. Dacă nu în școala generală măcar în trecere în câte o seară, înainte să treci în lumea viselor. Deși în anii recenți cititorul parcă devenise o creatură din ce în ce mai rară în societatea bucureșteană mereu grăbită, ceva se mișcă de la o vreme încoace. Pentru a cultiva sau reactiva pasiunea cititului trebuie însă să căscăm bine ochii și să ciulim urechile. Așa am reușit să aflu de o primă ediție a Clubului de lectură „Vocea cititorului”. Principala activitate, după cum probabil îți dai seama din denumire, este lectura, iar chintesența vocea celui care citește.
La început de săptămână, prin frigul tăios de februarie, am ajuns la The Coffee Factory, în zona Pieței Kogălniceanu. Cu niște pereți văruiți în alb, care la lumina becurilor Edison par mai mult gălbui-calzi, micuța cafenea e destul de primitoare pentru orice gusturi. Așa că, de ce nu s-ar petrece ceva literar aici? Un grup de oameni pasionați de lectură au pornit Clubul „Vocea cititorului”. Debutul seratelor s-a produs la Cluj-Napoca, iar în 2015 a ajuns și la București cu a sa primă ediție.
Ediția întâi a reunit în jur de 30 de participanți. De la studenți la profesori și de la traineri la psihologi, oamenii au participat, dacă nu din curiozitate, poate din pasiune pentru lectura cu glas tare. Obiceiul celor din club este unul destul de simplu: se strâng mai mulți oameni, este citită o carte aleasă aleatoriu, iar finalul este rezervat dezbaterilor. Pentru prima ediție din București, „Micul Prinț” scrisă de Antoine de Saint-Exupery a fost povestea care a spart gheața. Am ascultat la oamenii care ușor timizi s-au prezentat la început, iar după, au parcurs cartea pe voci diferite.
Despre inițiativă și planuri de viitor mi-a povestit în câteva vorbe Sabina Iordache:
„Clubul s-a născut la Cluj-Napoca din ideea unui grup de oameni care se implică în organizarea de evenimente literare. Am ales pentru prima ediție din București „Micul Prinț”, în principal ca să mergem mai sigur. N-am știut exact nici ce public vom avea și de aceea am ales o carte care să fie OK și pentru copii și pentru adulți și care să stârnească emoții tuturor. Noi am vrea să organizăm lunar acest club de lectură, în măsura în care oamenii încep să reacționeze pe Facebook și în funcție de feedback-ul pe care-l primim după prima ediție”, a declarat pentru Bună dimineața, București! Sabina Iordache, moderatoarea evenimentului.