O casă cu stil, un carusel, o librărie

15 februarie 2015

Săptămâna aceasta, în București a fost inaugurată o librărie. Se numește Cărturești Carusel, este o clădire monument construită în 1860, cumpărată de bancherul Nicolas Chrissoveloni în 1903 și naționalizată de regimul comunist. Înainte de naționalizare aici au funcționat Banca Crissoveloni și Bazarul Popular.

carturesti-carusel-vitrina

Acum vă așteaptă la locul ei, pe strada Lipscani, la numărul 55. Moștenitor este domnul Jean Chrissoveloni, care a investit o avere în refacerea ei, timp de cinci ani. Proiectul a fost realizat de biroul de arhitectură „Square One”. A ales apoi să o închirieze unei librării, deși avea varianta „cazinou”. A făcut toate astea din respect pentru trecut, după cum a declarat.

DSC_0049

Contrastul între această realizare și gogomăniile Primăriei Sectorului 3 este uriaș. O fi diferența între un „privat” căruia îi e dragă proprietatea în care investește și istoria noastră și un administrator care știe că după 4, 8 sau 12 ani ceea ce administrează nu îi va mai aparține, deci nu merită să se ostenească? Sau sunt doar grade diferite de cultură și competență? La ora 9:50, pe Lipscani încă se plimba în sus și-n jos, producând poluare și sonor și prin țeava de eșapament, o mașină ROSAL dintre cele pe care scrie cu litere mari, ca într-o reclamă comercială, „Facem curățenie. Primăria Sectorului 3”.

DSC_0058

Am fost prezenți de dimineață, la prima deschidere a ușilor, pentru clienți. Ora anunțată era 10, la 10 fix au deschis. Un domn în etate ne-a abordat cu satisfacție: „Mai rar așa ceva!”. I-am spus că se întâmplă din ce în ce mai des și că este o dovadă că se poate. Ne-am despărțit, am făcut un mic tur și câteva fotografii, pentru ca un pic mai târziu să ne regăsim la subsolul librăriei unde am stat de vorbă cam o jumătate de oră. Ne-a spus că este din Craiova și că de fiecare dată când vine în București vizitează câte ceva. Domnul Aurel Albu a studiat în capitală, ba mai mult, obișnuia să ia masa în vremea studenției sale chiar în această clădire, în anii ’50, când comuniștii o transformaseră în cantină. Așa am aflat ceva nou. Știam doar că de prin anii ’60 a fost magazin de confecții, purtând numele „Familia”.

DSC_0066

Și tot joi dimineață, în noua librărie din clădirea veche, fără să ne dăm întâlnire, ne-am întâlnit cu 3 colaboratori ai „Bună dimineața, București!”. Noi zicem că e de bine. :)

Dacă vă place proiectul nostru și v-ați bucura ca ceea ce scriem să fie din nou tipărit pe hârtie, în formatul clasic, pe 8 pagini alb-negru, o dată pe lună, vă puteți pre-abona plătind 33 de lei pentru un an. Informațiile culese de noi, articolele și fotografiile vor ajunge la încă cel puțin 9.999 de bucureșteni.
_______________________________________________
Beneficiar: ASOCIAȚIA BUNĂ DIMINEAȚA, BUCUREȘTI!
IBAN: RO85 RZBR 0000 0600 1554 3016
COD SWIFT: RZBRROBU
CIF: 31493928

Vă rugăm să menționați ca motiv al transferului
„ABONAMENT 12 numere (PRENUME, NUME)”
_______________________________________________

DISTRIBUIȚI! Dacă duceți vorba mai departe, ne ajutați să strângem mai repede abonamentele necesare pentru a tipări BDB! un an.

Nu uitați, vă rugăm, să ne trimiteți pe adresa de livrare și un număr de telefon la abonamente@infobdb.ro

Pe curând!

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.