Prezența câinilor fără stăpân pe străzile orașului nu este o dovadă de civilizație, însă adoptarea lor este.
Acum, că am primit și am oferit cadouri, unele mai scumpe, altele mai puțin costisitoare, ne putem gândi și la cei care nu au parte de așa bucurii în perioada asta friguroasă, fie ei oameni, fie animale, ba dimpotrivă, sunt alungați, hăituiți și în unele cazuri exterminați.
De data asta vom scrie despre animale.
Ieri, un cățelandru roșcat, prietenos și blajin, a fost ridicat cu brutalitate de hingheri în zona Ozana. Martorii nu au știut ce pot face, așa că ne-au semnalat nouă. Dacă, asistând la așa, ceva vrei să salvezi un suflet adoptându-l, o poți face completând pe loc toate formalitățile pentru o adopție responsabilă? Oferă hingherii această posibilitate?
Dacă aveți resurse materiale și spațiu, îl puteți adopta chiar pe cățelandrul roșcat, salvându-i viața. Probabil că a fost dus în adăpostul public din apropiere, cel din Bd. Theodor Pallady nr. 262.
Dacă doriți să adoptați direct de pe stradă, câinii n-ar mai fi capturați cu crosa, traumatizați și duși în bazele de ecarisaj. Asta înseamnă și economie la bugetul primăriei. Pentru a preveni abandonul puilor, este important să sterilizați patrupedul. Există organizații profesioniste, care oferă sprijin în acest sens.
Există și multe adăposturi ale organizațiilor specializate, din care puteți adopta căței sănătoși, vaccinați, sterilizați. Despre acești căței, specialiștii oferă informații detaliate potențialilor adoptatori: temperament, istoricul medical, proveniența, cu ce fel de stăpâni sunt compatibili. În funcție de caracter, unii câini sunt recomandați pensionarilor, alții familiilor cu copii ș.a.m.d. Locul fiecărui câine adoptat dintr-un adapost privat va fi imediat luat de un alt cățel salvat de pe stradă. Adoptarea unui câine din adăposturile particulare este gratuită.
De unde pot adopta?
Astăzi vă prezentăm adăposturile Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor, acolo unde ajung cățeii luați de hingheri. Soarta lor e mult mai grea și sentința vine foarte repede dacă nu îi adoptă cineva responsabil.
Telverde adopții: 0 800 800 877
1. Theodor Pallady
• Capacitate: 110 locuri
• Adresă: Bdul Th. Pallady nr. 262, sector 3 (pe strada Lunca Jariștei)
• Mijloace de transport: tramvaiul 27 până la stația IOR 2, a patra stație de la stația de metrou Nicolae Grigorescu.
• Program: luni, miercuri și vineri: 11:00 – 15:00
• Telefon: 021 345 27 40
• E-mail: relatiicupublicul@aspa.ro
• Web: www.aspa.ro
2. Mihăilești
Adresă: Str. Complexului 1, Mihăilești, jud. Giurgiu
Program: de luni până vineri, între 11:00 și 15:00
Telefon: 0372 765 164, 021 312 95 55
3. Bragadiru
• Program: de luni până vineri, între 10:00 și 14:00
• Adresă: accesul se face din drumul E70 (București-Alexandria), la 200 metri de la ieșirea din orașul Bragadiru, pe partea dreaptă
În cazul adăpostului de la Bragadiru ASPA precizează condiții, unele total pertinente, altele absolut exagerate, cum ar fi durata vizitei pe care o poate face un adoptator în pavilioane. Să alegi un animăluț pentru adoptare în zece minute…
Campania privind adoptarea, ca dealtfel și prezentarea informațiilor pe site-ul ASPA este total neprofesionistă. Practic cei din administrație ne ordonă – mesajele de pe pagină sunt scrise cu litere mari, de-o șchioapă „STERILIZEAZĂ!” „ADOPTĂ!”.
Redăm regulamentul pentru adăpostul ASPA Bragadiru:
- Fiecare vizitator este legitimat și înregistrat la accesul în adăpost.
- În incinta adăpostului ASPA – Bragadiru este interzis accesul cu telefoane mobile. Este permis accesul cu aparate foto și video declarate, EXCLUSIV în vederea fotografierii și filmării câinilor din adăpost. Este interzisă utilizarea echipamentelor disimulate. Este interzisă fotografierea sau filmarea personalului din adăpost.
- În incinta adăpostului Bragadiru, respectând programul de mai sus, intră numai adoptatorul, fără însoțitori, și numai dacă are actele necesare adopției, în copie și original. Persoanele care însoțesc adoptatorul rămân în afara adăpostului.
- Durata vizitei în pavilioanele care adăpostesc câini este limitată la 10 minute pentru fiecare adoptator.
- Vizita se desfășoară numai în prezența reprezentantului ASPA.
- În cazul în care adoptatorul alege câinele pentru adopție, reprezentantul ASPA solicită lucrătorilor din adăpost să preia câinele și să-l transporte până la poarta de acces folosind o cușcă metalică.
- Adoptatorul prezintă reprezentantului ASPA toate documentele necesare completării formularului de adopție.
- Reprezentantul ASPA verifică conformitatea documentelor și completează formularul de adopție.
- Adoptatorul verifică și semnează formularul de adopție.
- Reprezentantul ASPA păstrează copiile documentelor și o copie a formularului de adopție.
Obligații generale ale vizitatorului/adoptatorului:
• să respecte normele de igienă;
• să declare scopul vizitei și să completeze registrul de vizite cu datele personale, după ce în prealabil a prezentat actul de identitate persoanelor autorizate de la adăpostul pentru câini fără stăpân;
• să se comporte civilizat și să nu adreseze expresii jignitoare angajaților sau chiar animalelor cazate;
• să nu intre cu obiecte personale de tipul: sacoșelor, mâncare sau obiecte cu care ar putea răni animalele, acestea fiind lăsate la intrare;
• să nu intre în cuștile animalelor;
• să nu deschidă ușile cuștilor în care se află câinii;
• să nu mute câinii dintr-o cușcă în alta;
• să nu agite animalele și să manifeste un comportament corespunzător față de acestea;
• să nu administreze sub nicio formă mâncare sau medicamente animalelor cazate în adăpost;
• comportamentul nepotrivit/agresiv față de ceilalți vizitatori sau față de angajații adăpostului atrage părăsirea de urgență a incintei și interdicția permanentă de a reveni;
• afectarea/bulversarea de orice natură a activității specifice atrage părăsirea de urgență a incintei și interdicția permanentă de a reveni.
Norme privind adoptarea
Consiliul General al Municipiului București a reglementat adopțiile prin Hotărârea nr. 241/2013, astfel:
• Persoanele fizice pot adopta câini de la ASPA gratuit.
• Organizațiile Neguvernamentale (ONG) constituite în condițiile Ordonanței Guvernului nr. 26/2000, care fac dovada condițiilor de adăpostire, pot adopta câini de la ASPA gratuit.
• Adopțiile se fac de persoane fizice sau ONG-uri numai în urma completării formularului de adopție conform anexei nr. 3A, respectiv anexei nr. 3B.
• Persoanele fizice sau ONG-urile care abandonează câinii, nu mai au dreptul să adopte alți câini timp de 1 an de la data constatării ultimului abandon.
Persoanele fizice pot adopta în următoarele condiții:
• vârsta peste 18 ani;
• dovada domiciliului unde va fi îngrijit câinele;
• copie BI/CI;
ONG-urile pot adopta în următoarele condiții:
• încheierea unui protocol de colaborare cu ASPA.
Obligațiile adoptatorului
1. Să asigure bunăstarea și protecția câinelui.
2. Să prezinte anual câinele la vaccinarea antirabică obligatorie.
3. Să asigure câinelui condiții minime de bunăstare.
4. În cazul decesului animalului sau în situația în care este înstrăinat va anunța conducerea adăpostului de unde l-a adoptat, pentru a fi operată modificarea în baza de date a efectivelor canine de pe raza Municipiului București.
Obligațiile ASPA privind adopția
1. Să sterilizeze și să deparaziteze extern și intern câinele.
2. Să identifice câinele și să centralizeze datele proprietarului.
3. Să vaccineze antirabic câinele și să aducă la cunoștința noului proprietar obligativitatea vaccinării anuale.
Ce spune despre abandon legea?
Abandonul reprezintă lăsarea unui animal aflat în proprietatea și îngrijirea omului, pe domeniul public, fără hrană, adăpost și tratament medical. Abandonul constituie infracțiune și se pedepsește confom Legii nr. 9/2008 pentru modificarea și completarea Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor.
Ca adoptator aveți obligația de a-i asigura animalului adoptat toate condițiile de bunăstare: hrană, adăpost, tratament medical veterinar atunci când este cazul.
Pentru a semnala abuzuri: apelați Poliția, Direcția Sanitar-Veterinară sau Vier Pfoten.
Direcția Sanitar Veterinară București
Str. Ilioara nr. 16E, sector 3
Tel.: 021 348 05 65
office-bucuresti@ansvsa.ro
www.ansvsa.ro
Vier Pfoten România
Str. Maica Alexandra nr. 24, sector 1
Tel.: 021 311 25 98
Programare pentru sterilizări: 021 316 77 31
office@vier-pfoten.ro
www.vier-pfoten.ro