Joffre: o felie dulce din istoria Bucureștiului

26 iunie 2013

Cofetăria Casa Capșa

La doi ani după sfârșitul Primului Război Mondial, pe 20 august 1920, mareșalul francez Joseph Jaques Cesaire Joffre sosește la București, pentru a acorda orașului „Crucea de Război“ și pentru a-l decora pe regele Ferdinand I cu „Medalia militară franceză“. La ceremonie aveau să participe multe personalități din întreaga Europă.

Cine ar fi crezut că acest eveniment politic va duce la apariția unei prăjituri a cărei faimă avea să depășească granițele României? Pentru a marca importantul eveniment, Grigore Capșa, cofetar vestit și furnizor de dulciuri al Casei Regale, avea să inventeze în cinstea mareșalului o prăjitură care să-i poarte numele. Pentru forma și mărimea prăjiturii, Capșa a avut drept model forma caschetei purtată de soldații francezi comandați de mareșal în Primul Război Mondial. Se mai spune că maestrul cofetar a creat prăjitura sub formă cilindrică, de „petit four“, ținând cont de faptul că mareșalul Joffre suferea de diabet.

Am încercat, de-a lungul timpului, nenumărate rețete de torturi și prăjituri denumite „Joffre“. Adaptarea „Tortului Joffre“ prezentat în Almanahul Literar Gastronomic, vol. II, Editura Athanor, i-a bucurat cel mai mult pe degustători. Prepararea tortului poate fi o provocare, însă rezultatul este delicios și păstrează ceva din parfumul acelor vremuri.

Ingrediente

Pentru blat și cremă:

  • 10 albușuri și 10 gălbenușuri,
  • 500 gr unt,
  • 100 gr cacao,
  • 500 gr zahăr,
  • 125 ml apă,
  • 1 lingură de făină,
  • 2 linguri de pesmet fin,
  • 1 plic cu zahăr vanilat,
  • esență de rom,
  • 3 linguri de cacao.

Pentru glazură:

  • 100 gr ciocolată amăruie,
  • 30 gr unt

Mod de preparare

Încălziți cuptorul la 180°C. Fierbeți la foc mic apa cu zahăr și cacao. Dați în clocot timp de 5 minute, apoi lăsați compoziția să se răcească puțin. În compoziția caldă, adăugați rând pe rând gălbenușurile, amestecând după fiecare. Împărțiți compoziția în trei părți egale.

Pentru blat, amestecați o treime din compoziție cu o lingură de făină și două linguri de pesmet. Bateți albușurile spumă și încorporați-le, amestecând ușor. Răsturnați compoziția într-o formă pentru tort tapetată cu hârtie de copt. Coaceți timp de 30 – 35 minute.

Pentru cremă, amestecați celelalte două părți din compoziția fiartă cu 500 gr unt și 3 linguri de cacao (și o lingurița de cafea solubilă pentru un gust aparte). Puneți crema la rece timp de o oră.

Pentru glazură, topiți la foc mic 100 gr de ciocolată cu 30 gr de unt.

Asamblarea tortului: Tăiați blatul în două, așezați crema între cele două părți și îmbrăcați tortul cu glazura de ciocolată.

Et voilà!

Loredana David, www.cofeturi.ro
Foto: Ioana Novac

Un comentariu

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.