La doi ani după sfârșitul Primului Război Mondial, pe 20 august 1920, mareșalul francez Joseph Jaques Cesaire Joffre sosește la București, pentru a acorda orașului „Crucea de Război“ și pentru a-l decora pe regele Ferdinand I cu „Medalia militară franceză“. La ceremonie aveau să participe multe personalități din întreaga Europă.
Cine ar fi crezut că acest eveniment politic va duce la apariția unei prăjituri a cărei faimă avea să depășească granițele României? Pentru a marca importantul eveniment, Grigore Capșa, cofetar vestit și furnizor de dulciuri al Casei Regale, avea să inventeze în cinstea mareșalului o prăjitură care să-i poarte numele. Pentru forma și mărimea prăjiturii, Capșa a avut drept model forma caschetei purtată de soldații francezi comandați de mareșal în Primul Război Mondial. Se mai spune că maestrul cofetar a creat prăjitura sub formă cilindrică, de „petit four“, ținând cont de faptul că mareșalul Joffre suferea de diabet.
Am încercat, de-a lungul timpului, nenumărate rețete de torturi și prăjituri denumite „Joffre“. Adaptarea „Tortului Joffre“ prezentat în Almanahul Literar Gastronomic, vol. II, Editura Athanor, i-a bucurat cel mai mult pe degustători. Prepararea tortului poate fi o provocare, însă rezultatul este delicios și păstrează ceva din parfumul acelor vremuri.
Ingrediente
Pentru blat și cremă:
- 10 albușuri și 10 gălbenușuri,
- 500 gr unt,
- 100 gr cacao,
- 500 gr zahăr,
- 125 ml apă,
- 1 lingură de făină,
- 2 linguri de pesmet fin,
- 1 plic cu zahăr vanilat,
- esență de rom,
- 3 linguri de cacao.
Pentru glazură:
- 100 gr ciocolată amăruie,
- 30 gr unt
Mod de preparare
Încălziți cuptorul la 180°C. Fierbeți la foc mic apa cu zahăr și cacao. Dați în clocot timp de 5 minute, apoi lăsați compoziția să se răcească puțin. În compoziția caldă, adăugați rând pe rând gălbenușurile, amestecând după fiecare. Împărțiți compoziția în trei părți egale.
Pentru blat, amestecați o treime din compoziție cu o lingură de făină și două linguri de pesmet. Bateți albușurile spumă și încorporați-le, amestecând ușor. Răsturnați compoziția într-o formă pentru tort tapetată cu hârtie de copt. Coaceți timp de 30 – 35 minute.
Pentru cremă, amestecați celelalte două părți din compoziția fiartă cu 500 gr unt și 3 linguri de cacao (și o lingurița de cafea solubilă pentru un gust aparte). Puneți crema la rece timp de o oră.
Pentru glazură, topiți la foc mic 100 gr de ciocolată cu 30 gr de unt.
Asamblarea tortului: Tăiați blatul în două, așezați crema între cele două părți și îmbrăcați tortul cu glazura de ciocolată.
Et voilà!
Un comentariu