Săptămâna aceasta, în București a fost inaugurată o librărie. Se numește Cărturești Carusel, este o clădire monument construită în 1860, cumpărată de bancherul Nicolas Chrissoveloni în 1903 și naționalizată de regimul comunist. Înainte de naționalizare aici au funcționat Banca Crissoveloni și Bazarul Popular.
Acum vă așteaptă la locul ei, pe strada Lipscani, la numărul 55. Moștenitor este domnul Jean Chrissoveloni, care a investit o avere în refacerea ei, timp de cinci ani. Proiectul a fost realizat de biroul de arhitectură „Square One”. A ales apoi să o închirieze unei librării, deși avea varianta „cazinou”. A făcut toate astea din respect pentru trecut, după cum a declarat.
Contrastul între această realizare și gogomăniile Primăriei Sectorului 3 este uriaș. O fi diferența între un „privat” căruia îi e dragă proprietatea în care investește și istoria noastră și un administrator care știe că după 4, 8 sau 12 ani ceea ce administrează nu îi va mai aparține, deci nu merită să se ostenească? Sau sunt doar grade diferite de cultură și competență? La ora 9:50, pe Lipscani încă se plimba în sus și-n jos, producând poluare și sonor și prin țeava de eșapament, o mașină ROSAL dintre cele pe care scrie cu litere mari, ca într-o reclamă comercială, „Facem curățenie. Primăria Sectorului 3”.
Am fost prezenți de dimineață, la prima deschidere a ușilor, pentru clienți. Ora anunțată era 10, la 10 fix au deschis. Un domn în etate ne-a abordat cu satisfacție: „Mai rar așa ceva!”. I-am spus că se întâmplă din ce în ce mai des și că este o dovadă că se poate. Ne-am despărțit, am făcut un mic tur și câteva fotografii, pentru ca un pic mai târziu să ne regăsim la subsolul librăriei unde am stat de vorbă cam o jumătate de oră. Ne-a spus că este din Craiova și că de fiecare dată când vine în București vizitează câte ceva. Domnul Aurel Albu a studiat în capitală, ba mai mult, obișnuia să ia masa în vremea studenției sale chiar în această clădire, în anii ’50, când comuniștii o transformaseră în cantină. Așa am aflat ceva nou. Știam doar că de prin anii ’60 a fost magazin de confecții, purtând numele „Familia”.
Și tot joi dimineață, în noua librărie din clădirea veche, fără să ne dăm întâlnire, ne-am întâlnit cu 3 colaboratori ai „Bună dimineața, București!”. Noi zicem că e de bine.
_______________________________________________
Beneficiar: ASOCIAȚIA BUNĂ DIMINEAȚA, BUCUREȘTI!
IBAN: RO85 RZBR 0000 0600 1554 3016
COD SWIFT: RZBRROBU
CIF: 31493928
Vă rugăm să menționați ca motiv al transferului
„ABONAMENT 12 numere (PRENUME, NUME)”
_______________________________________________
DISTRIBUIȚI! Dacă duceți vorba mai departe, ne ajutați să strângem mai repede abonamentele necesare pentru a tipări BDB! un an.
Nu uitați, vă rugăm, să ne trimiteți pe adresa de livrare și un număr de telefon la abonamente@infobdb.ro
Pe curând!